reklam

Manşet

UBER yasaklandı mı? Uber nedir?

Yazar Muharrem Güler 11 Aralık 2018 Salı 0 yorum

Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme ile Uber yasaklandı mı sorusu merak ediliyor. Yürürlüğe giren düzenleme ile korsan internet uygulamalarına taşıtını kullandıranların belgesi iptal edilecek. Uber'e çalışan araçları kendi bünyesinde kayıtlı gösteren firmalara uyarı cezası verilecek.

25 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme ile Karayolları Taşıma Yönetmeliği'nde değşikliğe gidildi. UBER şoförlerine ikinci kez polis tarafından işlem yapılması durumunda yetki belgeleri iptal edilecek iki yıl boyunca taşımacılık yapmaları yasaklanacak. Bu kapsamda, internet uygulamalarına kullandıran D2 yetki belgesi sahiplerinin bu faaliyetlerine devam etmeleri halinde karşılaşacakları yaptırımlara ilişkin düzenleme yapıldı. UBER sürücüleri D2 yetki belgesiyle başka turizm firmalarına kayıtlı olarak iş yapıyorlar. İşte yeni düzenlemenin detayları…
UBER NEDİR?
Travis Kalanick ve Garrett Camp, 2008 senesinde karlı bir Paris akşamında taksi bulmakta sorun yaşadılar. Böylece basit bir fikir buldular; bir butona dokunun ve bir araç bulun. Telefona indirilen uygulama ile yolcular kendisine en yakın şoförü bulabiliyor. Uygulamada kişi bulunduğu konumu bildiriyor bu sayede şoför yolcunun bulunduğu yere gidiyor. Ayrıca kredi ve banka kartı ile ödeme yapmak da mümkün oluyor. Yolcular taksiye binmeden önce bulunduğu konum ile gideceği yeri uygulamaya girerek yaklaşık ne kadar ödeme yapması gerektiğini de öğrenebiliyor. UBER uygulaması Google Play’de ve AppStore’da mevcut. Kullanıcılar akıllı telefonlarına UBER’i indirerek kendilerine uygun konumlarda araç bulabiliyor.
UBER YASAKLANDI MI?
Karayolları Taşıma Yönetmeliği'nde gerçekleştirilen ve 25 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle taşımacılıkta yeni düzenlemelere gidildi.
Bu kapsamda, internet uygulamalarına kullandıran D2 yetki belgesi sahiplerinin bu faaliyetlerine devam etmeleri halinde karşılaşacakları yaptırımlara ilişkin düzenleme yapıldı. UBER sürücüleri D2 yetki belgesiyle başka turizm firmalarına kayıtlı olarak iş yapıyorlar.
Buna göre, karayolu taşımacılığı faaliyetinde bulunmak için belge alanların, kendi taşıma kapsamları dışında çalışmaları veya belgesi olmayanlara taşıtlarını kullandırmaları durumunda, belge sahiplerine çeşitli cezalar verilecek. Böylelikle yetkisi dışında taşımacılık yapanlara öncelikle uyarı yapılacak, tekrarı durumunda ise belge iptali ve 2 yıl yasaklanmaya varacak idari işlemler uygulanacak.
Öte yandan, yasa dışı taşımacılık yapanların özellikle D2 belge sahibi firmalarla anlaşarak bu firmaların belgelerinde kayıtlı taşıtlarını faaliyetlerinde kullandığı ve bu işten teknoloji kullanım ücreti adı altında komisyon aldığı tespit edildi.
Yeni düzenlemeyle taşıtlarını yasa dışı faaliyetler için kullandıran D2 belge sahiplerine ilk tespit için 50 uyarı cezası verilecek. Bu uyarılar 3 bin lira yatırılarak kaldırılabilecek. Taşıtlarını yasa dışı faaliyetler için kullandıran D2 belge sahiplerinin 1 yıl içinde iki defa aynı ihlali gerçekleştirdikleri tespit edilirse, yetki belgeleri iptal edilecek ve aynı faaliyeti 2 yıl boyunca yapmaları yasaklanacak
Devamını Oku...

Çin, iPhone X ve iPhone 8 satışlarını yasaklayabilir!

Yazar Muharrem Güler 0 yorum
Apple ve Qualcomm arasında devam eden patent davası ile ilgili sıcak gelişmeler yaşanıyor. Yaşanılan gelişmeye göre ÇiniPhone X ve iPhone 8modellerinin satışlarını ülke genelinde yasaklayabilir!

Çin, iPhone X ve iPhone 8 satışlarını yasaklayabilir!

Çin’de yer alan bir ön mahkemece alınan karar ile birlikte Apple’ın Qualcomm’a karşı haksız olduğu kararı verildi. Çin mahkemesi tarafından verilen karar doğrultusunda Çin, iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus ve iPhone 6s’e kadar olan iPhone modellerinin satışları geçici olarak durdurdu.
Mahkemeye göre, Apple‘ın Qualcomm‘a  ait olan fotoğrafların yeniden boyutlandırılması ve dokunmatik ekranda uygulamaların yönlendirilmesi olan patentleri ihlal ettiği belirtiliyor.
Eğer yüksek mahkemelerce söz konusu bu durum onaylanırsa, geçtiğimiz yıl tanıtılan iPhone X‘dan iPhone 6S’e kadar olan modellerin yerel olarak satışı tamamen yasaklanacağı da duyuruldu.
Mahkeme tarafından alınan karar sonrasında Apple tarafından yapılan açıklamada” Tüm iPhone modelleri Çin’de müşterilerimiz için kullanılabilir durumda.” ifadelerine yer verildi. Tüm bunların haricinde ise Apple, Qualcomm yasaklama çabasını çaresizlik olarak nitelendirdi.
Söz bu durumun sadece iOS 11 için geçerli olmadığını da özellikle belirten yetkililer, eğer böyle bir yasak uygulanmaya başlanırsa, mevcut iPhonekullanıcılarının söz konusu bu yasaktan etkilenmeyeceği de özellikle belirtiliyor. Tabi, bu davanın Apple ile Qualcomm arasından ki tek davanın olmadığını da unutmadan söyleyelim.

İkili arasında daha önceden neler yaşanmıştı?

Geçtiğimiz ay ortaya çıkan dava dosyalarına göre çipset üreticisinin, bazı gizli bilgilerin ve ticari sırlarının Apple tarafından sızdırıldığını öne sürülmüştü. Apple hırsızlık iddiası konusunda herhangi bir açıklama yapmadı. Üstelik sızdırılan bu sırların Qualcomm’un ezeli rakiplerinden biri olan Intel’e gönderilmesi işi içinden daha da çıkılmaz bir hâle getirdi.
İkili arasında daha önce imzalanan ana yazılım anlaşmasının, gizli bilgilerin rakip firmayla paylaşılması sonucunda ihlal edildiği ifade edilmişti.
Bilindiği üzere iPhone’un son gözdeleri XS serisinde şirket Qualcomm’un çiplerini kullanmamıştı. İkili arasındaki sorunların bir kısmının da bu durumdan kaynaklandığı iddia edilmişti.
Yonga üreticisinin genel danışmanı olay üzerine yapmış olduğu açıklamayla Donald Rosenberg ”Şirketin değerli ticari sırlarının yasalara aykırı bir şekilde kullanılması, bir rakibe yardımcı olacak şekilde paylaşılması bize zarar verir ve bu durumun devam etmesine izin verilmemelidir.” ifadelerine yer vermişti.

Apple hırsızlık iddiasını nisan ayında cevaplayacak

İki dev firma arasında yapılan anlaşmaya göre Apple şirketi Qualcomm’un paylaştığı kaynak kod yazılımının ve araçlarının bilgi güvenliğini sağlamak zorundaydı. iPhone’larda kullanılan Intel çiplerinin performanslarını yükseltmek için çipset üreticisinin ticari sırlarının kullanılması bardağı taşıran son damla oldu. Çip üreticisinin bu bilgiyi ortaya çıkardıktan sonra kanıtları dava dosyasına eklediği ifade edildi.
Nisan ayında yapılacak duruşmaya yeni suçlamalar ekleyen yonga üreticisinin davayı kazanıp kazanmayacağını zaman gösterecek. Peki, sizce yaşanılan bu olayda hangi taraf haklı? Düşüncelerinizi yorum kısmından aktarabilirsiniz. Yorumlarınızı bekliyoruz…
Devamını Oku...

PUBG ve Fortnite yasaklandı!

Yazar Muharrem Güler 0 yorum
Çin hükümeti oyun dünyasına damga vurmaya devam ediyor.  Çin’de bulunan Online Etik İnceleme Kurulu’nun almış olduğu karar ile birlikte aralarında PUBG, Fortnite, Overwatch ve World of Warcraft‘ın da dahil olduğu 20 farklı popüler oyunun tamamen yasaklandığı duyuruldu. İşte detaylar!

PUBG ve Fortnite yasaklandı!

Çin hükümeti yasaklarına devam ediyor. Daha önceden de hatırlayacağınız üzere Çin, almış olduğu karar ile birlikte ilk etapta Twitch‘in iOS uygulamasına erişim engeli koymuştu.
Daha sonrasında ise popüler canlı yayın platformuna tamamen erişimi engelleyen  Online Etik İnceleme Kurulu, çok konuşulacak yeni bir karara daha imza attı.
Online Etik İnceleme Kurulu tarafından yapılan incelemeler sonucunda, aralarında  PUBG, Fortnite, Overwatch, League of Legends, H1Z1  ve World of Warcraft‘ın da bulunduğu toplamda 20 oyunun ülke genelinde oynanması yasaklandı.
Yaşanılan bu gelişmenin ardından bir takım açıklamalarda bulunan İnceleme Kurulu, söz konusu bu engellemelerin ana gerekçesi olarak oyunlarda yer alangenel şiddet unsurlarını gösterdi. Kurula göre, yasaklanan bu oyunlar gençleri şiddete ve olumsuz davranışlara doğru yöneltiyor.
Henüz PUBG Corp, Epic Games ve Blizzard‘dan yasaklama haberleri ile ilgili resmi bir açıklamanın yapılmadığını da özellikle belirtelim. Peki, siz yaşanılan bu gelişme hakkında ne düşünüyorsunuz?

Çin hükümeti tarafınca yasaklanan 20 oyun!

– Arena of Valor (Tencent)
– League of Legends (Riot)
– Blade & Soul (NCSOFT)
– Chu Liu Xiang (NetEase)
– Overwatch (Blizzard)
– Diablo (Blizzard)
– World of Warcraft (Blizzard)
– Westward Journey (NetEase)
– Code: Eva (Tencent)
– The Legent of Mir 3 (WeMade)
– Swords of Legends Online (Aurogon)
– PlayerUnknown’s Battleground (Bluehole)
– Fortnite (Epic)
– H1Z1 (Daybreak)
– Alliance of Valiant Arms (Red Duck)
– Ring of Elysium (Tencent)
– Paladins (Hi-Rez)
– Free Fire Battlegrounds (Garena)
– Knives Out (NetEase)
– Quantum Matrix (NetEase)
Devamını Oku...

İOS 12.1.2 Beta hangi cihazlara gelecek ?

Yazar Muharrem Güler 1 yorum

iOS 12.1.2 Beta hangi cihazlara gelecek?

Test süreci devam eden iOS 12.1.2′in beta sürümünü destekleyen cihazlar şu şekilde;


– iPad Air
– iPad Air 2
– iPad Pro
– iPad 9.7
– iPad mini 2
– iPad mini 3
– iPad mini 4
– iPod touch 6th
– iPhone 5s
– iPhone SE
– iPhone 6/6 Plus
– iPhone 6s/6s Plus
– iPhone 7/7 Plus
– iPhone 8/8 Plus
– iPhone X
Devamını Oku...

iOS 12.1.2 Beta güncellemesi yayınlandı!

Yazar Muharrem Güler 0 yorum

iOS 12.1.2 Beta güncellemesi yayınlandı!

Bildiğiniz üzere geçtiğimiz hafta iOS 12.1.1 için uzunca süren beta süreci sona ermişti ve daha sonrasında tüm kullanıcılara iOS 12.1.1 güncellemesi yayınlanmıştı. Şimdi ise Apple, iOS 12.1.2 Beta güncellemesi ile karşımıza çıkıyor.
Geliştiriciler için yayınlanan güncellemenin notlarına baktığımız da ise bizleri yeni özelliklerden ziyade, bir takım performans iyileştirmeleri karşılıyor. Yapılan iyileştirmeler sonucunda iOS 12′nin daha stabil bir şekilde çalışmasına olanak sağlayan Apple ayrıca, yenilenen FaceTime düzenini de bu güncelleme ile birlikte tanıyor.

Devamını Oku...

Kendi Kendini Sürebilen Bebek Arabası Geliyor

Yazar Muharrem Güler 0 yorum

















Kendi kendini sürebilen araba teknolojisinin çok konuşulduğu bu son aylarda, birinin çıkıp da bebek arabasını itmekten sıkılan anne babalar için teknoloji geliştirmesi hiç de şaşırtıcı değil.
Dünyanın ilk akıllı bebek arabası adı altında lansman edilen Smartbe, nereye giderseniz gidin hareket takibi sağlayan bir sensör sayesinde “hands-free” gezdirme veya itme desteği sağlıyor.
Bugünlerde doğan her harika fikir gibi, Smartbe de an itibariyle IndieGogo‘da kitlesel fonlama (crowdfunding) aşamasında. Eğer her şey yolunda giderse bu araba, kolaylıkla gelmiş geçmiş en havalı bebek arabası haline gelebilir.
Harekete destek sağlayan elektronik bir motorun yanı sıra, bebek arabasının aynı zamanda bebeğinizin müzik dinleyebilmesi için kablosuz hoparlörleri, biberon ısıtıcısı, sallayıcısı, üç toplanabilir gölgeliği ve ısı kontrollü bir beşiği olacak. Güvenlik özelliklerine gelince, Smartbe’nin yön sinyalleri, iç – dış kameraları ve hırsızlık önleyici alarmı olacak.
Bebek arabasının kumandasına, arabanın tutacağında bulunan bir kontrol panelinden ve iOS veya Android uygulamaları üzerinden erişilebilecek.
Elektrikli motorun ise üç farklı modu olacak: Sürekli olarak mesafeyi koruyan ölçüm sensörleri ile yürütme modu, adeta bir çim biçme makinesi gibi arabayı sizin adınıza iten, destekli yürütme modu ve standart bir bebek arabası işlevi gören manuel mod.
Arabanın batarya süresinin ise 6 saate kadar yetmesi bekleniyor. Sıralanan tüm bu özelliklere ek olarak araba, akıllı telefonunuzu da şarj edebilecek.
Tabii tüm bu özelliklerin bir bedeli var.  Bu havalı bebek arabasına sahip olmanın fiyatı 3.199 dolar artı kargo ücreti. Ürünün mağazalarda satışına en erken Nisan 2017’de başlanması planlanıyor.
Güvenlik açısından baktığınızda, bebek arabasının web sayfası, SmartBe’de uygulanan tüm teknolojilerin farklı sektörler üzerinde kapsamlı olarak kullanıldığı ve test edildiği yazıyor. Asıl soru ise hala cevapsız: Anne babalar bu bebek arabasına çocuklarını emanet edebilecek mi?
Devamını Oku...